21 Ağustos 2014 Perşembe

Eğer Yaşarsam - Gayle Forman (Yorum)




                   Kitabın Adı: Eğer Yaşarsam 
                   Yazar: Gayle Forman 
                   Çevirmen: Ayşe Belma Dehni
                   Yayınevi: Pegasus Yayınları 
                   Sayfa Sayısı: 256
                   Baskı Yılı: 2014

    Herkesi iki şık arasında bırakacak, ailesini trajik bir trafik kazasında kaybetmiş bir kızın öyküsü Eğer Yaşarsam. 

    Mia henüz onyedi yaşında ailesini çok seven bir kızdır. Ailesi ile mutlu ve sevgi dolu dakikalar geçiren, çello çalan, onu ölümüne seven arkadaşları ve ailesi olan bir kızdır. Fakat bu mutluluk fazla sürmez ve karlı bir günde ailesiyle yolculuk yaparken trafik kazası geçirirler. Mia bir anda kendini kaza sonrasını izlerken buluyor. Mia koma girmiştir ölüm ve hayat arasında zorlu bir seçim onu beklemektedir. Ya geriye kalan sevdikleriyle yaşayacak ya da ailesini kaybetmenin acısıyla ölmeyi tercih edecek. Kitapta, Mia'nın komada yaptıkları ve bolca anı yer alıyor.


"Eğer hayatta kalırsam...Eğer yaşarsam...Bu bana bağlıydı."

   Açıkçası ben daha çok duygularını anlatmasını isterdim ama biz sürekli geçmişe gidip Mia'nın anılarını okuduk. Anı güzel tabi ama kitaptaki her saat aralığında bir anısını okumak bana fazla geldi daha az olmalıydı diye düşünüyorum. Tabi bu geçmişteki anılar sayesinde Mia'ya bağlandık ve onun hakkında bilgiler edindik. 

   Mia tam bir müzik aşığı. Sadece Mia değil bütün ailesi müzik hastası ve kitap boyunca müzikten ayrılamıyoruz. Mia diğer kitap karakterlerinin aksine daha sıradan ve normal bir hayat yaşıyor. Kendine hiç benzemeyen punk-rock grubu üyesi bir sevgilisi var. Sırlarını paylaşabildiği, başta kavga edip sonra kanka olduğu çok yakın arkadaşı Kim var. Şirinlik abidesi kendinden on yaş küçük kardeşi Teddy ve onu çok seven bir ailesi var(dı). Herkesi tek tek yazarsam uzar da uzar :D


"Lütfen, Mia," diye yalvardı. "Bana şarkı yazdırma."

   Kitap duygusal ama sizi ağlamaktan öldürmüyor. Ağlamanız için ekstra çaba harcanmış bir kitap değil. Bence birkaç ufak yer hariç çok güzel bir kitaptı okumanızı hatta çıkacak filmine gitmenizi tavsiye ederim, film çok güzel gözüküyor.

   Mia'nın komadaki anını okurken bizi seven herkesin değerini anlamamızı, elimizdekinin değerini anlamamızı sağlıyor. Karamsar olmayıp her şeyi kaybettiğimizde bile yaşamaya değer bir şey bulabileceğimizi anlatan çok güzel bir hikaye... (Kendimi nasihat verirmiş gibi hissettim)

   
Puanım: 


   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder