23 Ocak 2016 Cumartesi

Lola ve Komşu Çocuk - Stephanie Perkins







                    Kitabın Adı: Lola ve Komşu Çocuk
                    Yazar: Stephanie Perkins
                    Çevirmen: Aslı Tümerkan
                    Yayınevi: Yabancı Yayınları
                    Sayfa Sayısı: 320
                    Baskı Yılı: 2015


     Merhaba! Bugün pek çok övgüler alan ve aldığı övgüleri de hak eden, farklı kahramanlara sahip, ama olağanüstülükler olmayan -sıradan insanlar- güzeller güzeli bir roman yorumunu yazacağım ^-^

    Lola her gün farklı kostümler giyen neşeli bir kız. Eşcinsel bir ailesi, iki koruyucu babası, var. Max adında bir sevgilisi var ve onu çok seviyor. Ancak babaları Max'i o kadar sevmiyor çünkü Lola ile aralarında 6 yaş fark var. Bell ikizleri yani Cricket ve Calliope bir zamanlar Lola'nın yan komşularıymış. Cricket ve Lola ise küçüklüklerinden beri birbirlerine hayranlar. Bell ikizleri ve Lola eskiden çok iyi arkadaşlarmış ancak yaşanan bir olayın ardından Lola ve Bell ikizleri bir daha görüşmemişler ve Bell ikizleri de Calliope'nin kariyeri için taşınmışlardır. O zamandan beri yan eve her yeni biri taşınışında Lola, Bell ikizlerinin gelmesinden korkar. Ancak bir gün bu korkusu gerçek olur ve Bell ikizleri tekrar o eve taşınır. 

    Calliope, artistik buz pateni kayakçısı. Havasından geçilmeyen burnu kalkık bir hanımefendi kendileri. İkizi Cricket'ı her zaman koruyor ve Lola ile birlikte olmasını da istemiyor. Ancak Cricket, Calliope'nin tam tersi. Utangaç, heyecanlandığında eli ayağına karışan, bilim ve makine işleri ile uğraşan sevimli bir çocuk. Cricket kıpır kıpır bir çocuk.  Ve boyu çok uzun ^-^ Kitapta Lola ve Cricket'ın tekrar birbirleriyle nasıl bir ilişki kurduklarını okuyoruz.
"Farklı olmayı seviyorum."
Cricket, "Ben de bu özelliğini seviyorum," diyor. "Ama en çok da gerçek seni seviyorum." 

    Kitapta tek şikayetçi olduğum nokta yazarın zamanı fazla hızlı atlatmış olması. Yaklaşık 2 yılı filan anlatıyor kitap ve bu uzunluktaki bir kitaba 2 yılı sığdırmış olmaları beni üzdü biraz. Zamanda atlanmışlıklar hissettirdi ama o kadar da şikayetçi değilim sonuçta biz kitapta Lola ve Cricket'ı okuyoruz, Lola'nın her saniye ne yaptığını değil. Yazarın üslubu başta farklı geldi, kısa kısa çok cümle vardı ama okurken alışıveriyorsunuz.

     Kitabı kesinlikle çok beğendim çünkü karakterleri her gün görebileceğimiz insanlardan. Yani farklı giyiniş tarzları dışında onlar da bizden birileri. Kitapta olağanüstü güçler yok, kötü çocuk olayı yok, kimi seçeceğine kararsız kalmış bir aptal kız yok. Karakterleri çok sevilesi ve doğal yazılmış. 

   Kahramanlara ise bayıldım Calliope dışında. Biraz fazla havalı olması ve kardeşini her şeyden korumaya çalışması beni sinirlendirdi. Cricket ve Lola birbirlerini çok iyi tanıyorlar, nasıl davrandıklarını, neleri gerçekten sevdiklerini en ince ayrıntısına kadar biliyorlar ve işin güzel yanı birbirlerine sormadan, kendileri inceleyerek öğrenmişler. Karşılaştıkları zaman birbirlerine davranışları heyecanlanmaları tam olması gerektiği gibi. Bu ikiliyi okumaya bayıldım. Kitap bir aşk masalı değil gerçek hayatta yaşanabilecek bir aşk  ^-^

Puanım: 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder